Neemt jouw werknemer ontslag? Dan is daarmee niet altijd ook het dienstverband geëindigd. Vooral als je de betreffende werknemer liever ziet vertrekken (bijvoorbeeld omdat je niet tevreden bent over het functioneren), is het belangrijk om als werkgever geen afwachtende houding aan te nemen. De werknemer kan namelijk terugkomen op zijn ontslagname.
De opzegging van de werknemer moet duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Omdat ontslag grote (financiële) gevolgen voor de werknemer heeft, geldt voor jou als werkgever een onderzoeksplicht.
Zijn er omstandigheden waardoor je twijfelt (of moet twijfelen) aan de wil van de werknemer om het dienstverband echt te beëindigen? Dan moet je de opzegging verder onderzoeken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij:
Krijgt de werknemer spijt en blijkt de opzegging achteraf toch niet duidelijk en ondubbelzinnig? Dan kan de rechter bepalen dat het dienstverband niet is geëindigd door de betreffende ontslagname. In dat geval moet je het loon van de werknemer doorbetalen. Zorg er daarom voor dat je:
Zodra er ook maar enige twijfel is over of de werknemer (de gevolgen van) het ontslag echt wil, is het (dus) zeer aan te raden om nader onderzoek te doen. Daarvoor doorloop je een aantal stappen:
Blijft de werknemer - ondanks jouw onderzoek - bij zijn beslissing om ontslag te nemen? Zorg er dan voor dat je kunt bewijzen dat de werknemer het dienstverband heeft willen beëindigen met de opzegging. Om problemen achteraf te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je kunt aantonen dat:
Wij hebben een model bevestigingsbrief opgemaakt. Daarmee kun je een hoop gedoe bij ontslagname voorkomen. Interesse in onze modelbrief? Of loop je tegen problemen aan met een werknemer die heeft opgezegd? Neem vrijblijvend contact met ons op via 040 298 67 84 of via info@looijmansjuristen.nl!